Förhindra och behandla 

ohyra på krukväxter

För att dina växter ska kunna spira är det viktigt att hålla ohyran borta från dina krukväxter. Här får du Urban Plants bästa tips på hur du håller ohyra borta från dina växter och hur du behandlar ohyra, om det någon gång skulle behövas!

Det finns flera sorters ohyra som kan drabba dina växter. Några vanliga är: spinnkvalster, bladlöss, sköldlöss, ullöss, Trips, blomflugor och mjöllöss. De attackerar dina växter på olika sätt, men ofta ser behandlingen lika dan ut.

Hur förebygger jag att mina krukväxter får ohyra?

Det absolut bästa sättet att förhindra att dina växter får ohyra är genom att titta till dem regelbundet. Om du ser att ett blad mår dåligt, klipp av det, och om ett oinbjudet skadedjur rör sig bland grönskan kan du ta bort det. På det sättet förhindrar du att den förökar sig. Det är även viktigt att din krukväxt mår bra och är stark! Ge den lagom med vatten, en bra position och rätt med näring. Om du behandlar den med kärlek så kommer den att orka stå emot ohyran på ett bättre sätt!

Vad gör jag om mina krukväxter fått ohyra?

Har du fått ohyra på dina krukväxter? Ingen fara, det går att lösa! Det finns flera bra sätt att bli av med skadedjuren. Här är Urban Plants bästa tips:

Såpvatten

Såpvatten är enkelt att göra och effektivt mot ohyra. Det är miljövänligt och går därför bra att spraya på ätliga växter (men skölj växten innan du förtär den). Du behöver dock spraya några gånger för att få effekt. Receptet på såpvatten är: 1 deciliter såpa på 5 liter vatten, så enkelt är det!

Vatten

Ibland fungerar det även att enbart att använda vatten! Skölj växten under kranen, se till att gnugga bort all ohyra från bladen och stjälken. Klipp även bort de blad som är för hårt angripna.

Färdiga medel mot ohyra

Det finns oändligt många medel du kan köpa mot ohyra. Allt från sprayflaskor till pinnar du sätter ner i jorden. Dessa kan vara effektiva, men kom ihåg att de ofta är mycket starka! De kan skada och försvaga din växt. Urban Plants rekommenderar att du använder dessa medel med stor försiktighet på växter som ska förtäras.