Plantera om krukväxter – så gör du

Omplantering av dina krukväxter är viktigt om de ska fortsätta spira. Du planterar om för att det blir för trångt för rötterna och för att ny näringsrik jord behöver tillsättas. Här är Urban Plants guide för hur du planterar om dina krukväxter!

Det är under tidig vår som det är bäst att plantera om dina krukväxter. Men om du glömmer eller inte hinner kan du även göra det en annan tid på året. Oftast mår växter bra av att byta jord varje år. Men större och äldre växter klarar av att omplanteras mer sällan.

Vilken kruka ska jag plantera om i?

En av anledningarna till att du behöver plantera om dina krukväxter är för att det blir för trångt för rötterna i den nuvarande krukan. Du behöver då en större kruka! Om du tydligt kan se att din växt har vuxit ifrån krukan den är planterad i, kan man även anta att den behöver mer näringsrik jord för att verkligen trivas. När du planterar om är det bra om du planterar i en kruka som är 3 – 6 centimeter större än den förra. Välj inte en för stor, då klarar inte växten av att absorbera allt vatten. Om den växt du omplanterar växer långsamt kan du plantera om den i samma kruka. Men glöm inte bort att tvätta ur krukan först.

Vad behöver jag för att plantera om?

 • Jord (Den vanligaste jorden är blomjord, men det är nog bra att du kollar upp vilken jord din krukväxt behöver)
 • Rena krukor
 • Lecakulor
 • Sekatör/Sax
 • Vattenkanna

Så planterar du om:

 1. Vattna växten noggrant dagen innan. Det gör att du lättare får loss den ur den gamla krukan.
 2. Det lättaste sättet att få loss växten ur krukan är att vända den upp och ned och dra bort krukan. Ibland behöver man knacka på krukan för att den ska lossna.
 3. Ta bort all onödig jord och klipp bort obefogade rötter.
 4. Välj en passande kruka och häll i lecakulor i botten av krukan. Om krukan är liten behövs inte lecakulor.
 5. Fyll på med jord över lecakulorna. Sätt sedan i växten i den nya krukan och omslut den av ytterligare jord. Vattna försiktigt, då märker du om det behövs mer jord.
 6. Tänk på att ta hand om dit växt lite extra efter omplanteringen. Jorden behöver vara fuktig ett tag framöver. Ge den näring efter ca 5 veckor.