Ta sticklingar: Så förökar du dina krukväxter

Hur tar man sticklingar? Vilka sticklingar ska rotas i vatten och vilka sticklingar sätter man direkt i jorden? Sticklingar kan verka svårt – men så är inte fallet. Här är Urban Plants guide till hur du tar sticklingar!

Vad är egentligen en stickling? Jo, det är en avskuren stam, rot eller gren av en viss planta. Anledningen till att man tar sticklingar är för att man vill föröka sin krukväxt. Den avskurna delen tar du vara på så att den får rötter och till slut blir en egen växt.

När ska jag ta sticklingar?

Likt växterna ute i naturen behöver även krukväxter få vila från allt växande! Därför är det bäst att du tar dina sticklingar när det börjar bli ljusare ute. När den tidigare våren börjar komma i slutet av februari är det lagom att börja ta sticklingar av dina växter. Du har gått om tid på dig, då du kan ta sticklingar fram till september. Undvik att ta sticklingar mellan september till februari, då dina växter behöver vila och det är mörkt ute.

Hur tar jag en stickling?

Det finns tre vanliga sätt att ta sticklingar på. Vilken teknik du använder beror på vilken växt du vill föröka. En vanlig teknik är att bryta av ett sidoskott från en planta. Detta går enbart att göra på växter där nya stjälkar växer uppe på stammen. Vanliga växter där man använder denna teknik är elefantöra och tomatplantor.

Du kan även ta en toppstickling. Klipp då av toppen av en gren på växten. Du behöver få med ca 3 blad i din toppstickling, men inte fler för då kommer sticklingen ha svårt att bilda rötter.

Den sista sticklingstekniken går ut på att du delar plantan. Många växter har flera stora stjälkar som antingen sitter nere i jorden eller precis ovan. Genom att klippa av en stjälk längst ner vid roten av plantan kan du få en stickling.

Ska sticklingen rotas i jord eller vatten?

Det är oftast bäst att sticklingen rotas i jord. På det sättet anpassas rötterna till det rätta elementet redan från början. Men självklart är det vackert att rota en murgröna i en glasvas. Det går, men är alltså inte optimalt!

Så rotar du sticklingen i jord:

  1. Använd luftig jord. Det är ofta bra att även ha i lecakulor i jorden.
  2. Jorden behöver vara fuktig – men inte genomblöt.
  3. Sätt ner sticklingen i jorden, några centimeter under jordytan.
  4. Vattna jorden – på det sättet omfamnar jorden stammen på ett naturligt sätt.

Så rotar du sticklingen i vatten:

  1. Använd rent vatten – byt ut det då och då.
  2. Delen över ytan behöver ljus, delen under vattnet, ska stå mörkt.
  3. När rötterna börjat komma kan du börja blanda i jord (lite åt gången, i några dagar) för att de ska hinna vänja sig till en mer naturlig miljö.